Sörfőzdék

Klášterní Pivovar (2) (Kolostori sörfőzde 2)

Malá Strana / Hradčany (Strahovské nádvoři 301.)

Megközelítés

  • H-V.:10.00-22.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-09
Svatý Norbert polotmavé 13°félbarna65 CZK
Svatý Norbert tmavé 14°barna65 CZK
Svatý Norbert Weizenbier 13°világos szüretlen65 CZK
Svatý Norbert IPA 14°vörös/ír tipusú73 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

A Sztrahovi-kolostort 1142-ben alapította II. Vladislav. Az itteni sörfőzde működéséről a XIII-XIV. század elejéről származik az első írásos feljegyzés. Mostani helyén, a kolostor udvarán 1628 óta főzték a premontrei barátok a különleges árpalét.

1635 és 1646 a termelés különböző okok miatt szünetelt, majd a Prágát 1648-ban megtámadó svédeknek szolgált a kis főzde, akik ezt úgy hálálták meg, hogy a földdel tették egyenlővé. Az 1700-as évek közepén már ismét működött a kolostori sörbölcső, egy 1759-es okirat tanúsága szerint ugyanis a konyhát is teljesen átépítették. 1871 és 1875 között ugyancsak alapos ráncfelvarráson esett át a műintézmény, amely szerepelt az Osztrák-Magyar Monarchia bejegyzett sörfőzdéinek 1903-ból származó lajstromában. Ehhez képest meglepő, hogy 1907-ben újra lakat került rá, az épületeket ugyanis gazdasági célra hasznosították. Néhány évvel később pedig lakásokat alakítottak ki ugyanitt.

A Kolostori Sörfőzde egyik legendás alakja Václav Mašek volt, aki eredeti szakmájára nézve a kádár mesterséget tanulta ki, és – minő véletlen – kései utódjához hasonlóan szintén a Staropramen gyárból jött át a Petřin-hegy tetejére dolgozni. Václav Mašek a „Krobián” gúnynévre hallgatott, ami szabad fordításban, pokrócot, modortalan frátert jelent. Krobián állítólag azzal érdemelte ki a nem éppen hízelgő jelzőt, hogy a kolostori főzdébe betérő vendégeket eképpen üdvözölte: „ Hát te meg honnan a pokolból kerültél ide?!” Krobián úr korában a helyi polgárokon kívül jobbára az egyház jámbor szolgái ültek be a kolostori sörfőzdébe kártyázni és iddogálni a megbocsájtás reményében. Ma főként turisták látogatják a helyet, az árakat is rájuk szabták. Ennek ellenére, ha Prágában járunk okvetlenül zarándokoljunk el ide, hiszen igazi kézműves sörökkel kényeztethetjük ízlelőbimbóinkat és bendőnket.

Az épületegyüttest 2000 és 2001 között teljesen felújították, ami pedig ennél is fontosabb: 2001. június 6-án – Szent Norbert napján – először mutatták be a nagyközönségnek a pompás Svatý Norbert sört. A mai kis főzde az egykori kocsiszín épületében üzemel, a kolostor udvarára lépve balra találjuk. Ezer hektoliter az éves kapacitása. A rézüstöket jól látható helyre tették, így ha szerencsénk van magunk is megleshetjük, miként dolgozik egy-egy újabb főzeten Martin Matuška, a Klášterní Pivovar serfőzőmestere, aki egyébként a Staropramen gyárból tette át a székhelyét ide. Az ivóval szemben egy nagy étterem is működik, ahol szintén a teljes szortiment nyelhető, nyaranta pedig az udvaron található teraszon lehet kellemesen elücsörögni.

Az ínyencek számára a fő attrakciót a Kolostori Sörfőzde Indish Pale Ale-ja (IPA) jelenti! Ez a méltóságteljes gránátvörös színben pompázó, markánsan keserű főzet igazi kuriózum. Okvetlenül meg kell kóstolni! További sörök: Svatý Norbert polotmavé, avagy a Borostyán: Speciális szűretlen félbarna sör. 13 fokos, 5,3 % alkoholtartalommal. Alsóerjesztéssel készül. Egész évben kapható. Svatý Norbert tmávé: Tizennégy fokos (5,5 %-os) szűretlen barna sör. Cseh malátából és zsateci komló felhasználásával állítják elő. Erősen komlós, ezért kesernyés, kiváló nedű.

Speciális sörök: Húsvéti sör/Easter: Pilseni típusú, 13 fokos világos sör. Középerjesztésű Nagypéntek előtt kezdik el csapolni. Igazi különlegesség, mázlista, aki már kóstolta! Búzasör: Tizenhárom fokos, Szent Norbert napján (június 6-án) kóstolható először, és nyáron általában kapható. Őszi sör: Csak óvatosan bánjunk vele! Tizenhat fokos (6,3 százalék alkoholtartalommal) Bock-típusú sör. Különlegességét az adja, hogy a frissen betakarított komlóval készítik. Szeptember 28-tól (a készlet erejéig) csapolják. Karácsonyi sör: Tizenkilenc fokos (7,7 százalék alkoholtartalmú!) félbarna, doppelbock fajtájú lé. December 5-étől kapható, szintén korlátozott mennyiségben. Forrás:www.klasterni-pivovar.cz

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó

Konyha

Cseh-, és nemzetközi konyha

Cseh gulyásleves (Gulášová polévka) - 80. CZK

Barna sörrel készült krinolin (Buřty na černém pivu) - 140. CZK

Cseh vadas knédlivel, áfonyával (Svíčková na smetaně, knedlík, brusinkový) - 200. - CZK

Pivovarský guláš, knédlíky, cibulí (Sörfőzők pörköltje, knédlivel, hagymával) - 200. CZK

Megközelítés

22-es villamossal a "Pohořelec" megállótól

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu