Sörfőzdék

Malešický Mikropivovar (Malešicei Mikrosörfőzde)

Malešice (Malešická 50.)

Megközelítés

  • H-Sz: 11.00-23.00
  • V: 12.00-22.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-04
Malešický Originál 12°világos49 CZK
Malešický Original 11°világos szüretlen49 CZK
Malešická APA 15°világos55 CZK
Malešický Čert 14°félbarna49 CZK
Malešický svatomartinský medový speciál 11°világos49 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Szombat délelőtt negyed tizenkettőkor a sörfőzdébe belépve kissé meglepődünk, amikor egy komplett tévés stábbal találjuk magunkat szemközt, kamerával, mikrofonnal felszerelkezve. Pedig a családi vállalkozásként létrejött Malešický Mikropivovarban még csak ekkor kezdődnek a kalandok.

A söntés mellett pedig egy izgatott harmonikás ember toporog, hogy akkor játszhatja-e nekünk a tust. Valószínűleg nem minket vártak ilyen kitüntető figyelemmel.

A mi tanácstalanságunk azonban eltörpül a pincérnő ámulata mellett, aki nehezen érti, mit keresnek itt a csehül épp csak beszélő, de sört határozottan inni akaró idegenek. Minden asztalon jól látható helyen virít „Reserve” tábla. Billeg a léc, hogy valamelyik sarokba száműznek minket, esetleg egyből meg is köszönik érdeklődésünket és kedvesen mosolyogva a kijárat felé irányítanak. De láss csodát, a hölgy egy merész elhatározással a sörcsappal szembeni VIP-asztalhoz ültet bennünket! Leadjuk a rendelést, a csapból folyni kezd az aranyló sörlé, és ebben a pillanatban egy csapásra helyre áll a rend és a nyugalom, minden visszatér a normális kerékvágásba.

2014. október 27-én ütötték csapra az első hordó sört a Malešický Mikropivovarban, így még a prágaiak sem nagyon ismerik ezt a helyet. Pedig érdemes vele barátkozni! Tízféle csapolt sörrel szolgál a söntés, ebből általában négyféle képviseli magát a sörfőzdét. Igaz, a Malešický Mikropivovar egyelőre kicsi vidéki sörműhelyekben főzet bérben. (A söntésben lévő, mindössze fél hektoliteres apparátjukat csak kísérleti jelleggel, egy-egy új sörötlet kipróbálására használják, de a kocsmát nem tudná ellátni, főleg nem négy fajta helyi sörrel.)

A tizenegyes világosukat így például a pilzeni Joe's Garage Brewery szállítja, a tizenkettes a Pivovar Hubertusban készül, az American Pale Ale-t a Pivovarský dvůr Zvíkov főzi, a félbarnájuk és mézes sörük pedig a kynšperký sörfőzdéből érkezik. A viszonosság jegyében ezt a kínálatot egészítik ki a bérfőzők vendégsörei a csapon, illetve olyan német és belga idegenlégiósok, mint például a Krombacher, vagy a Kosteel Rouge.

Mi a malešicei sörökkel kezdünk, a korrekt tizenkettes után a tizenöt fokos Malešická APA abszolút betalál, repetázunk is belőle. De senki ne mondja, hogy nem vagyunk nyitottak, megkóstoljuk a Permon sörgyár szintén tizenöt fokos, Bloody Red Ale-jét, amely szintén kiváló.

Időközben az is kiderül, miért volt érkezésünkkor olyan izgatott a személyzet, és miért volt szombat délelőtt minden asztal foglalt.

Körbejárva a sörfőzdét az utolsó teremből az udvarra pillantva hamisítatlan kellékek tárulnak a szemünk elé: hastok, töltő, üstház, üst, benne forró abalével! Ez bizony disznótor – méghozzá a javából! A böllér a kolbászokat, szalámikat, a disznósajtot már betöltötte, most éppen a hurkákat köti, nyolcasozza. A friss pecsenyének való eközben minden bizonnyal már a konyhában sül.

Prágában nem ritkaság, hogy arra alkalmas kocsmák, sörözők udvarán, kerthelyiségében évente malacot vágnak, a friss disznótorost pedig szombaton és vasárnap jó étvággyal el is fogyasztja a törzsközönség, és a szerencsés meghívottak. Na, mi éppen egy ilyen szombat délelőttbe csöppentünk bele! Erre a napra külön disznótoros menüsort (zabijačkové menu) állítottak össze a szakácsok, amelyen (a magyar disznótorokhoz hasonlóan) az eltávozott jószág szinte összes alkatrésze megtalálható, főtt, avagy sült formában, előételnek, levesnek, főételnek ajánlva.

Természetesen nem minden idelátogatónak ígérhetünk disznótoros hétvégét a Malešický Mikropivovarban, - erre valószínűleg jövő februárig várni kell - , de jó hangulatot, és izgalmas sörkínálatot mindenképpen.

Akik pedig esetleg a topográfiai elhelyezkedés, illetve a centrumtól való távolság-közelség alapján döntenek egy-egy prágai egység felkereséséről, azoknak reménysugárként ott van a 133-as számú prágai buszjárat. Ez a központi buszpályaudvarról, vagyis a Florenc térről indulva Žižkovon át nagyjából húsz perc alatt elvisz Malešice kerületbe. A 133-as járat végállomásán, „Sídliště Malešicén” kell leszállni, onnan három perc séta a sörfőzde.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh ételek

Pástétom sült csülök húsából, hagymával és fokhagymával, sörzselével, uborkával (Pomazánka z pečeného vepřového masa na cibuli a česneku s pivním želé a okurkami) - 95. CZK

Napi leves ajánlat ( Polévka dle denní nabídky) - 54. CZK

Hagyományos cseh kacsasült párolt lila káposztával, almával és burgonya krokettel (Staročeská kachna, červené zelí s jablky, bramborové šišky) - 265. CZK

Cseh vadas karlsbadi knédlivel, portó borban párolt vörös áfonyával (Hovězí svíčková na smetaně, karlovarský knedlík, divoké brusinky vařené v portském víně) - 189. CZK

Megközelítés

133-as, 163-as, 188-as busz: Sídliště Malešice végállomás.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu