Sörfőzdék

Loď Pivovar (Hajó Sörfőzde)

Staré Město (Přístaviště 11.)

Megközelítés

  • H-P: 11.30-23.00
  • Sz-V: 11.30-24.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-09
Legie 10°világos szüretlen39 CZK
Rebublika 12°világos42 CZK
Remorkér 12°világos szüretlen45 CZK
Monarchie 13°barna szüretlen48 CZK
New Orleans APA 13°világos szüretlen58 CZK
Titanic-IPA 24°világos72 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Ilyen sem történt még: egy állóhajón nyílt új sörfőzde Prága központjában, Štefánikův-híd óvárosi lábánál.

Meglehetősen furcsa érzés, amikor az ember egyedüli vendégként üldögél egy kétszázhatvan férőhelyes sörfőzde-hajó fedélzetén. A szomszédos asztalnál helyet foglal ugyan egy fiatal pár, de ők meglepő módon sör helyett valamiért narancslevet isznak egy pivovarban. Hamarosan megérkezik az ebédjük, majd a konyháról kilépve személyesen csatlakozik a társaságukhoz a főszakács úr, elegáns és frissen vasalt szakácskabátjában. Helyet foglal az asztalnál, kedélyes társalgás kezdődik, és ezzel nyilvánvalóvá válik, hogy a szomszéd asztalnál ülők sem egyszerű betérő vendégek. Bizony, itt és most mi vagyunk az egyedüli „külsősök”.

Az egységben minden bizonnyal éppen a tulajdonosok, és az üzlettársak beszélgetnek, terveket néznek át bizakodva és jókedvűen, a friss festékszag pedig még érezhető a levegőben.

A különös „egyetlen vendéges” prágai élmény okára aztán csak később, már a hazautazás után derült fény: az történt, hogy egy héttel a hivatalos megnyitó előtt volt szerencsénk betérni a Loď Pivovar-ba...

Jaaa, ennek fényében viszont már nagyon is érthetőek a történtek.

Mindenesetre a kiszolgálás kimondottan kedves volt, és a számlát is rendben megkaptuk. Csak a Loď Pivovar saját söralátétei nem készültek még el: hófehér és jelöletlen alátétek sorakoztak végig az asztalokon. Eredetileg december közepén adták volna át a Hajó Sörfőzdét, így kora tavasszal arra járva eszünkbe sem jutott, hogy megcsúszhatott a projekt.

Erről ennyit, térjünk rá a lényegre.

A sörök a hivatalos nyitás előtt is jók, ha nem is feltétlenül világverőek. Stabilan hozzák a prágai átlagot, érdemes betervezni a sörtúrába. Óvatosan nyilatkozunk róluk, hiszen gyakorlatilag a próbaüzem során jártunk itt.

Ahogy illik, a sörfőző berendezést a felső fedélzet egy igencsak szembetűnő pontján állították fel, de az alsó fedélzet is nagyon meggyőző: itt sorakoznak az érlelőtartályok – összesen tizenhat darab van belőlük – és lent is kialakítottak egy söntést.

A felső, avagy fő fedélzeten a hagyományos cseh konyha ételeit kínálják, az alsó fedélzet a tervek szerint inkább pub-jellegű lesz, többek között hamburgerekkel, például halpogácsás házi burgerrel. Nyaranta a legfelső, szabadtéri fedélzeten vaslapos grillezéseket ígérnek, ami valljuk be, egyáltalán nem hangzik rosszul.

A hajóról ráadásul remek panoráma nyílik a túlparton emelkedő Prágai Várra. Prága közepén, a Moldván lágyan ringatózva, helyben főzött söröket kóstolgatni nagyon is kellemes elfoglaltságnak tűnik. A tulajdonosoknak egyébként pontosan ez volt a célja a Loď Pivovar létrehozásával.

Évi ezerötszáz hektoliter sör főzését tervezik, egyelőre három pivójuk van állandóan csapon. Egy tízfokos alapsör, a „Legie”, egy tizenkettes láger, a „Republika”, továbbá egy jóféle fekete sör, a tizenhárom fokos „Monarchie”. Nekünk ez utóbbi ízlett a legjobban.

Persze, mit érne egy magára valamit is adó cseh pivovar, ha nem főzne olykor-olykor egy tisztességes, mélykeserű Indian Pale Ale típusú sört? A Loď Pivovar esetében ez lesz a „Titanic” nevet kapó IPA, amelyet ráadásul Csehország legerősebb IPA-jaként harangoztak be. Aki esetleg olyan szerencsés, hogy belefutna, mindenképpen kóstoljon rá egy pohárral.

Loď Pivovar bemutatásánál okvetlenül el kell mondanunk azt is, hogy a prágai alsó rakpartok felfedezésével egy külön világ tárul elénk a cseh fővárosban, - és nem csupán az itt horgonyzó, különleges kilátást és hangulatot nyújtó bulihajók, hajószállók és hajóéttermek miatt.

A nyári szezonban ugyanis a prágai alsó rakpartokon rendszeresek a különböző kitelepülések, színvonalas vásárok, kisebb koncertek, és nem utolsósorban a sörfesztiválok! Ha nagy embertömeget, zászlókat, színes sátrakat, pavilonokat pillantunk meg közvetlenül a Moldva partja mellett, biztosak lehetünk benne, hogy valamilyen jó kis esemény zajlik éppen. Érdemes ilyenkor szépen lesétálni a folyópartra levezető valamelyik lépcsősoron, és elvegyülni a vidám forgatagban.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Klasszikus cseh fogások, és házi hamburgerek

Burgonyakrémleves (Bramborový krém polévky) - 68. CZK

Sörfőzdei pörkölt, kenyeres knédlivel (Pivovarský guláš, chlébovy knédlík) - 188. CZK

Hasznos információk

A sörfőzde címe nehezen megadható (19-es számú hajóbeálló a Dvořákovo nábřezin, de ezt nem találja a Google Maps) ezért a hozzá legközelebb eső címet adtuk meg tájékozódási pontként.

Megközelítés

Villamos: 17-es, és az éjszakai 93-mas járat "Právnická fakulta" megálló.

Busz: 207-es busz, "Nemocnice Na Františku" megálló.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu