Sörözők

Hostinec Na Výtoni (Vendéglő A Výtoňnál)

Nové Město (Rašínovo nábřeží 30.)

Megközelítés

  • Nyáron: 10.00-23.00
  • Ősszel és télen: 11.00-22.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2017-06-12
Staropramen světlý 10°világos37 CZK
Staropramen Granát 12°vörös/ír tipusú39 CZK

látogatások:

  • 2017. 06. 12.

Kellemes nyári estéken egészséges kocsmamoraj száll a magasba a Hostinec Na Výtoni lenti teraszáról a Moldva-part irányába. A jó hangulat mellett a sajttálak, a pácolt hermelín és a hideg Straporamen sörök ültetik le ide a vendégeket.

Valamikor a cseh fakereskedők a folyó prágai szakaszához elérve idáig, az akkori Posdkalí településig, pontosabban a mai pici Výtoň városrészig úsztatták le portékájukat, hogy értékesítsék. A Dům Výtoň egy ideig működött plébánia-templonként és a tizenkettedik századtól kezdve vámházként, hogy elnyerje végleges mai formáját, amikor is egy sörözőt és egy múzeumot találunk falai között.

A felületes szemlélő számára kissé eldugott helyen van, abban az értelemben legalábbis, hogy a Moldva-partján lévő nyüzsgő villamosmegállótól és az utcaszintről csak a teteje látszik, és első ránézésre nem éppen kocsma-forma az épület. Egy hosszabb lépcsőn közelíthető meg a terasz szint. Barátságos, szép barnára pácolt asztalok, székek és a személyzet fogadja a betérőt. Straroprament csapolnak világos és félbarnát, ez utóbbiból a nem túl gyakran fellelhető Granátot.

A nyitva tartás trükkös, szezonálisan változik. Június elejétől szeptember végig már délelőtt tízkor kihajtják a spalettákat és este tizenegyig tartanak nyitva. Az év másik felében kissé álmoskásabb az üzletmenet, délelőtt tizenegy és este tíz óra közé korlátozódik. Erről egyébként mi is csak akkor értesültünk, amikor egyszer márciusban pontban délelőtt tíz órakor megjelentünk a félig kinyitott ajtóban, s bár a pultos hölgy széttárta a karját, hogy egyelőre nem szolgálhat semmivel, azért egy napindító sört csak lehúzott a söntésben a kereken egy órával korábban érkező napi első vendégnek.

A következő alkalommal, amikor itt jártunk, ilyen gondunk már nem volt. Délután egy óra körül lehetett, óriási kánikula, amikor a fél várost ráadásul lezárták a prágai maraton miatt. Több szakaszon villamosok helyett pótlóbuszok közlekedtek, számunkra rejtélyes állomáshelyekről indulva, illetve érintve. Életmentő menedékként ültünk be ekkor ide egy sörre egy éppen szabaddá váló asztalhoz, és álmélkodva néztük, ahogyan a bátrak a trópusi forróságban sercegő, vaslapon készült húsnyársakat, gőzölgő, dundi burgonyás knédliket és sörpörköltet szólítanak magukhoz. Ekkora hőségben talán jobb is odabent, a hűvösben, a derékmagasságig lambériába burkolt söntésben nézni a csapost, ahogy gyártja az újabb és újabb rendeléseket.

Talán még egy fontos dologról. Hostinec Na Výtoni Nové Město (Újváros) és Vyšehrad (Visegrád) kerületek határán fekszik. Még éppen Újvárosban, de kocsmaföldrajzilag inkább egy vyšehradi túrába érdemes beilleszteni. Amikor a Vyšehradban található IX. századi erőd maradványait és a magas falakról nyíló panorámát megnéztük, a Cíhelna-kapun át ereszkedjünk le a Vratislavova utcára, majd járjuk végig a számunkra szimptatikus sörözőit és borozóit. Egy helyet ne hagyjunk ki, amíg régi formájában láthatjuk, az Arany Horgonyhoz (U Zlaté Kotvy) nevű ivót, itt okvetlenül gurítsunk le egy korsó sört.

Ezután következhet a Výtoni, és szerencsés esetben marad még annyi energiánk, hogy felszálljunk a belváros felé induló valamelyik villamosra.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Nyaranta egészséges, teraszról jövő kocsmaduruzsolás hallatszik fel az utcaszintre.

Italok

Körtepálinka (Hruškovice) 40.-CZK/0,4 dl

Konyha

Klasszikus cseh főételek, saláták, sajttálak

Sajttál (Sýrový taliř) 200 gr. 79.-CZK

Nakládany Hermelín (Pácolt camembert sajt) 45.-CZK

Hasznos információk

Téli-nyári nyitvatartásra ügyelni!

Megközelítés

Villamos: 2, 3, 4, 5, 7, 12, 17, 20, 21-es járat "Výtoň" megálló.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu