Sörözők

U Dandů (Dandánál)

Vinohrady (Slezská 4.)

Megközelítés

  • H-P: 10.00-23.00
  • Sz-V: 11.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-03
Gambrinus světlý 10°világos37 CZK
Pilsner Urquell 12°világos45 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 05.

Salétromos, málló vakulatú házban őrzi a szebb idők emlékét az U Dandů nevű retro söröző a Béke-térnél. A műfaj kedvelőinek igazi csemege.

Belépve az U Dandů-ba tipikus cseh őskocsma illat fogad. A sörtől évtizedek óta eláztatott, kissé nyirkos söntés szag találkozása a konyhán közepesen forró olajba helyezett paníroséval. Összetéveszthetetlen.

Nagy ablaktáblákon is csak ritkásan beszűrődő fény, szürke függönyök, a tálalóasztal fölött viseletes ruhafogas, a plafonon bágyadtan világító, megsárgult gömbcsillárok. A klasszikus kőpadlón vékony csíkban egy szebb napokat látott barna szőnyeg: ez is csak azért, hogy az esetleg meglöttyenő sört magába szippantsa.

Apró, kopasz törzsvendég figyeli minden mozdulatunkat. Mókás figura. A farmer kabátjához jó érzékkel karibi hangulatú nadrágot húzott. Kinéz utánunk az utcára is, hogy vajon miben mesterkedünk. Pedig csak kívülről is csinálunk egy fotót a kocsmáról. Megkérjük, hogy ha már itt van, kattintson rólunk is egyet. Vigyorogva mond igent. Új barátság köttetett. Kézfogás. Bemutatkozás. Vállveregetés. Most már teljes nyugalomban tér vissza a söntésben hagyott italához, és bizonyára elmeséli a bentieknek, hogy a látszat ellenére alapvetően rendes emberek vagyunk.

Klasszikus Gambrinusokat hoz a pincér. Jó habbal, anonim korsókban. Megérkezik a rántott sajt is tartárral: a sajt lomhán folyik ki a panír alól, tán pont mint 1982-ben.

A restaurace rész mellett a szomszédban van egy snack bar is, ami szintén a Dandůhoz tartozik. Rejtély, hogy mi lehet a különbség a két részleg között. A snackban is ugyanúgy isznak, mint odaát. Valószínűleg ide a restaurace konyhájáról hozzák át a megrendelt ételeket, és hátul van egy sörpados kerthelyisége is. Az átlagéletkor itt egy tízessel fiatalabb, mert a jelek szerint az igazán komoly arcok az egyes számú egységben gyülekeznek.

Mire a szomszédból visszatérünk a társasághoz, az asztalnál már komoly tervek születtek: ki kinek fogja megmutatni a helyet, kit hoz ide el a következő prágai túrán, merthogy ezt másoknak is látni kell, muszáj, ide el kell jönni újra. És persze rendeltek közben még söröket, csakhogy a fogyasztásunkra se legyen panasz. A kopasz is elégedetten vigyorog felénk a söntésből. Közben valaki emelkedettségében odáig jut, hogy már egyenesen Rotundyt emleget. Ha ez túlzás is, az mindenesetre beszédes, hogy valakinek a Dandůról Prága egyik legjobb kiskocsmája jut eszébe.

A műfaj ugyan más, de hitelességben és a prágai retro restauracék között az  U Dandů nagyon meggyőző kihívó.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Italok

Becherovka: 35.-CZK

Konyha

Klasszikus cseh fogások és délben olcsó napi menü

A napi déli menü árai: 95 és 110 CZK között.

Rántott sajt sült krumplival (Smažený sýr, hranolky) - 99. CZK

Hasznos információk

Az egyik utolsó autentikus meleg konyhás hospoda a Náměstí Míru környékén.

Megközelítés

Náměstí Míru: metróval (Zöld vagyis "A" vonal) és villamossal.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu