Sörözők

Vinohradský Parlament (Vinohrady-i Országgyűlés)

Vinohrady (Korunní 1.)

Megközelítés

 • H-Sze: 10.45-24.00
 • Cs-P: 10.45-01.00
 • Szo: 11.30-01.00
 • V: 11.30-23.30
 • Söntés, bár: 10.45-04.00!!
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2014-03-21
Staropramen světlý 10°világos33 CZK
Staropramen černý 12°barna37 CZK
Staropramen 11°világos37 CZK
Staropramen Ležák 12°világos39 CZK
Staropramen nefiltrovaný 12°világos szüretlen39 CZK

látogatások:

 • 2014. 03. 21.

Egy hospoda, ahol minden a Staropramenről szól! Több szintes, több helyiségből álló professzionális sörnyelőhely várja a felfrissülésre vágyó sörturistákat a Naměstí mírunál.

A Vinohradský Parlamentben nincs tévesztés! Kedvesen mosolygó, szőke pincérlány üdvözli a belépő vendéget már a bejáratnál, mindjárt hellyel is kínálja, és buzgón érdeklődik fogyasztási hajlandósága felől. A szűretlen Staro az egység számára készített, egyedi tervezésű korsóban érkezik, de a söralátét, a szalvéta, és még a felszolgáló személyzet öltözéke is egy dologról szól: a Staropramen sörről, és persze a róla elnevezett Parlamentről.

Körbejártunk, és megpróbáltuk összeszámolni, pontosan hány helyiség is van itt, de végül nem sikerült, mert féltünk, hogy az idő múlásával szép lassan elapad az asztalon hagyott sörünk habja. Egy dolog biztos: hely van, bőven! Az utcafronton lévő nagyobb hospodától kezdve a csendesebb galérián át, a különteremig, és a közbenső apró zugokig itt minden a sörnyelés lehetőségét maximalizálja. A konyhán siserehadként nyüzsögnek a szakácsok, knédlik, kacsacombok, sült csirkék, pácolt bordák tűnnek fel a tálaló pulton.

A legszebb az egészben mégis a hospoda melletti, külön csapoló pulttal megerősített söntés (výčep), amely délelőtt háromnegyed tizenegytől fogadja vendégeit, és tág időhatárt biztosítva a sörbevitelre egészen hajnali négyig nyitva tart! Használjuk ki ezt a lehetőséget, ha erre járunk!

Ennek a parlamentnek csupán egyetlen, ám igencsak fájó hibája van, mégpedig a csapolt sörkínálata. Természetesen kapható a gyár tízes, tizenegyes, tizenkettes világosa, valamint a kiváló barna söre, és nagyon helyesen csapon tartják a nefiltrovaný, vagyis a szűretlen Staroprament is, ám akad egy komoly hiányzó. Idefelé tartva már elképzeltük, amint végre újra rávetjük magunkat egy kiváló minőségben csapolt Staropramen Granátra, vagyis a gyár 2000-es évre főzött jubileumi sörére. Ezt azonban itt, valamilyen egészen rejtélyes oknál fogva nem tartják. Ha szeretnénk megkóstolni a vöröses színben tündöklő Granátot, el kell menni a város másik felébe, Smíchovba, a sörgyári sörözőbe, esetleg óriási szerencsével véletlenül is ráakadhatunk egy kisebb vendéglőben valahol. (Nekünk másnap egyébként éppen ilyen szerencsénk volt...)

Miután túltettük magunkat a Granáttal kapcsolatos traumán, újrázzuk a szűretlen Starót, és rápróbálunk a tizenkettes világosra is. Természetesen hibátlan minőségű mindkettő, hiszen az asztalunkkal épp szemközt lévő, ezer literes tartályokból nyerik ki a csapolandó söröket.

Bár az ebéd és vacsoraidő közötti, álmoskás délutáni órákban járunk, lassacskán azért csordogálnak a vendégek. Hely van bőven, az újonnan érkezőket elnyeli a Parlament valamelyik sörzuga. A galérián szolgálatot teljesítő két fős személyzet unalmában egyelőre szalvétát hajtogat, és az asztalok makulátlan tisztaságát ellenőrzi huszadszor is - várják, hogy felpezsdüljön az élet.

Lesz is itt forgalom, este tájékán biztosan, hiszen mint mondtuk, professzionális vendéglátóhelyről van szó, amely egy pub, egy étterem, és a söntés révén egy kiskocsma hangulatát idézi fel egyszerre, méghozzá sikerrel.

Ha csapra kerül a Staropramen Granát is, megfontoljuk a maximális, öt korsós minősítést. Addig azonban marad a négy! Sörre fel!

A pragaisorozok.hu értékelése

 • Egy teli korsó
 • Egy teli korsó
 • Egy teli korsó
 • Egy teli korsó
 • Egy üres korsó

Konyha

Cseh-, és nemzetközi konyha.

A söntés részben sörkorcsolyák is!

Napi leves (polévka dne): 45.-CZK

Vaddisznócomb, csipkebogyó mártással (KANČÍ KÝTA SE ŠÍPKOVOU OMÁČKOU): 175.-CZK

Megközelítés

Zöld (A) metróvonal "Naměstí míru" megálló

Villamos: 4, 10, 16, 22, éjszakai 91, 92, 97, 98, 99-es járat Naměstí míru megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu