Sörfőzdék

Břevnovský klášterní pivovar (Břevnovi kolostori sörfőzde)

Břevnov (Markétská 28.)

Megközelítés

  • Sörfőzde: H-P: 14.00-18.00
  • Klášterní Šenk: H-V: 11.30-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2014-07-17
Benedict Imperial Pilsner 20°világos49 CZK
Benedict Imperial Stout 21°barna49 CZK
Benedict Klašterní IPA 15°vörös/ír tipusú49 CZK

látogatások:

  • 2014. 07. 17.

Egy több mint ezeréves, gyönyörű bencés apátság falai között csak kiváló söröket illik főzni. Břevnovský klášterní pivovar meg is felel ennek a követelménynek.

Bár a Břevnovský klášterní pivovar logójában a 2011-es év van megjelölve az alapítás dátumaként, még 2012. tavaszán is javában zajlott a mikrosörfőzde kialakítása. Éppen ezért ebben az esztendőben az Újváros kerületben található Pivovarský důmban készítették a próbafőzeteket – mesélte akkor nekünk az épülő sörfőzde falai között Jan Suraň, aki társtulajdonosként mindkét vállalkozásban érdekelt.

Nos, ha várni is kellett Břevnovský klášterní pivovar hivatalos bemutatkozására, és a nagyhagyományú kolostori sörfőzés helybeni újjáélesztésére, megérte, ugyanis az itt főzött „Benedict” sörök a legjobbak közül valók, még cseh mércével mérve is. Olyan prémiumkategóriás pivókról beszélünk, amelyekkel a břevnoviak egy csapásra a legjobb prágai sörfőzdék top-kategóriájában találták magukat.

Ma már nyolcféle sört készítenek, nem kell sokat teketóriázni, kóstoljuk meg mindegyiket, ha alkalmunk és lehetőségünk nyílik rá. Ehhez azonban minimum kétszer kell felkeresni az apátságot, hiszen egyszerre nagyjából három-négy darab található meg az aktuális kínálatban.

Akik igazi különlegességre vágynak, azoknak a tizenöt fokos, harapós Klášterní IPA-t, a vastag és mély, húszfokos Imperial Lagert, valamint a bivalyerős, huszonegy fokos Imperial Stout-ot ajánljuk. Kezdetekben kapható volt még egy húszfokos, extra keserű Imperial Pilsner is, amely ma már sajnos nem szerepel a hivatalos szortimentben. Nagyon reméljük azonban, hogy csak valami tévedésről lehet szó, mert a Benedict Imperial Pilsner a valaha kóstolt legjobb söreink közé tartozott.

A sörfőzde hétköznaponként délután kettő és este hat óra között látogatható, és szerencsés esetben helyben kóstolásra is lehetőség nyílik. Ha ez nem jönne össze, akkor a szomszédos Klášterní Šenk-ben (Kolostori csapszék) tegyünk próbát. Akinek a lelki szemei előtt a csapszék szó hallatán valami tisztességes, füstös becsületsüllyesztő jut eszébe, csalatkozni fog, ugyanis a Klášterní Šenk egy elegáns étterem, ahol a prágai felső-középosztály tagjai kivájt cipóból kanalazzák az erdei gombakrémlevest, és az étlap árai is ezt a célközönséget veszik célba.

A „Csapszékben” egyébként ugyancsak csapolt formában kapható az észak-csehországi, könnyen megjegyezhető nevű: „Klášter Hradiště nad Jizerou” városkában főzött Klášter sör is. Ezt azonban jobb, ha elkerüljük, különösen a břevnovi sörökkel való összevetésben tűnnek rendkívül gyengének.

Csak remélni merjük, hogy a Břevnovi kolostori sörfőzde épülete hamarosan egy diszkrét, de tisztességes nyitva tartással bíró, állandó sörözővel bővül, amely nem zavarná az itt lévő, 993-ban alapított, csodaszép bencés apátság nyugalmát.

Addig is, ha a Klášterní Šenkben nincs kedvünk hosszas sörözéshez, keressük a břevnovi főzeteket a „soksörös” prágai kocsmákban. Felbukkanásukra számíthatunk többek között a Beer Museum egyes és kettes számú kirendeltségében, a Pivní Mapában, a Zlý časy-ban, vagy például a Kulový Bleskben. Valamennyi felsorolt söröző megtalálható a honlapon. Aki különleges sört szeretne inni, haladéktalanul induljon a břevnovi pivók nyomába!

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh-, és nemzetközi konyha.

Jó szívvel csak az aktuális napi menüajánlatot tudjuk ajánlani, egyébként drága az étterem.

Megközelítés

Villamos: 22-es, 25-ös, "Břevnovský klášter" megálló. (Nyaranta olykor az X25 jelzésű, villamospótló buszokkal ugyanez a megálló.)

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu