Sörfőzdék

Břevnovský klášterní pivovar (Břevnovi kolostori sörfőzde)

Břevnov (Markétská 28.)

Megközelítés

  • Sörfőzde: H-P: 14.00-18.
  • Klášterní sýpka: H-P: 14.00-20.00
  • Klášterní sýpka: Sz-V: 10.00-20.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-09
Benedict Imperial Pilsner 20°világos50 CZK
Benedict Imperial Stout 21°barna50 CZK
Benedict Klašterní IPA 15°vörös/ír tipusú50 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Egy több mint ezeréves, gyönyörű bencés apátság falai között csak kiváló söröket illik főzni. Břevnovský klášterní pivovar meg is felel ennek a követelménynek.

Bár a Břevnovský klášterní pivovar logójában a 2011-es év van megjelölve az alapítás dátumaként, még 2012. tavaszán is javában zajlott a mikrosörfőzde kialakítása. Éppen ezért ebben az esztendőben az Újváros kerületben található Pivovarský důmban készítették a próbafőzeteket – mesélte akkor nekünk az épülő sörfőzde falai között Jan Suraň, aki társtulajdonosként mindkét vállalkozásban érdekelt.

Nos, ha várni is kellett Břevnovský klášterní pivovar hivatalos bemutatkozására, és a nagyhagyományú kolostori sörfőzés helybeni újjáélesztésére, megérte, ugyanis az itt főzött „Benedict” sörök a legjobbak közül valók, még cseh mércével mérve is. Olyan prémiumkategóriás pivókról beszélünk, amelyekkel a břevnoviak egy csapásra a legjobb prágai sörfőzdék top-kategóriájában találták magukat.

Ma már nyolcféle sört készítenek, nem kell sokat teketóriázni, kóstoljuk meg mindegyiket, ha alkalmunk és lehetőségünk nyílik rá. Ehhez azonban minimum kétszer kell felkeresni az apátságot, hiszen egyszerre nagyjából három-négy darab található meg az aktuális kínálatban.

Akik igazi különlegességre vágynak, azoknak a tizenöt fokos, harapós Klášterní IPA-t, a vastag és mély, húszfokos Imperial Lagert, valamint a bivalyerős, huszonegy fokos Imperial Stout-ot ajánljuk. Kezdetekben kapható volt még egy húszfokos, extra keserű Imperial Pilsner is, amely ma már sajnos nem szerepel a hivatalos szortimentben. Nagyon reméljük azonban, hogy csak valami tévedésről lehet szó, mert a Benedict Imperial Pilsner a valaha kóstolt legjobb söreink közé tartozott.

A sörfőzde hétköznaponként délután kettő és este hat óra között látogatható, és szerencsés esetben helyben kóstolásra is lehetőség nyílik.

Komoly és üdvözlendő változás, hogy a korábban megismert, talán túlságosan is kimért és egészen biztosan nem olcsó Klášterní šenk étterem helyett 2017 óta már egy igazi sörözőbe is beülhetünk a kolostor udvarán. Ez volna a Klášterní sýpka nevű söntés, amely hétköznap délután kettő és este nyolc között, hétvégén pedig örvendetes módon már délelőtt tíztől várja a sörbarátokat, jóformán a teljes břevnovi szortimenttel. Feltétlenül érdemes kipróbálni!

Ezen kívül keressük a břevnovi főzeteket a „soksörös” prágai kocsmákban. Felbukkanásukra számíthatunk többek között a Beer Museum egyes és kettes számú kirendeltségében, a Zlý časy-ban, vagy például a Kulový Bleskben. Valamennyi felsorolt söröző megtalálható a honlapon. Aki különleges sört szeretne inni, haladéktalanul induljon a břevnovi pivók nyomába!

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh-, és nemzetközi konyha.

Válasszatok valami finomságot a fali táblákra krétával kiírt napi ajánlatból...

Megközelítés

Villamos: 22-es, 25-ös, "Břevnovský klášter" megálló. (Nyaranta olykor az X25 jelzésű, villamospótló buszokkal ugyanez a megálló.)

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu