Sörfőzdék

Pivovar Marina Holešovice (Kikötői Sörfőzde Holešovice)

Holešovice (Jankovcova 12.)

Megközelítés

  • H-V: 11.00-24.00
  • Konyha: 23.00-ig
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-10
Přístavní výčepní 10°világos46 CZK
Holešovický ležák 12°világos48 CZK
Pšeničné pivo 11°világos szüretlen48 CZK
Marina speciál 13°barna52 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Kiváló sörfőzde nyitotta meg kapuit és sörcsapjait Holešovice kerületben! A Pivovar Marina Holešovice igazi nagyágyú lehet, saját főzésű remek sörei és konyhája legalábbis erre predesztinálják.

A Pivovar Marina Holešovice imponzás épületét a valamikori holešovicei hajóállomáson találjuk, amint az U Průhonu utcán végigsétálva kiérünk a Moldva partjához. Vagy százötven fős terasz, és ipartörténeti műemléknek is beillő helyszín fogad bennünket. Az eredeti állapotában helyreállított, korábban hányatott sorsú hajóállomás épülete egyszerűen gyönyörű, és környezete is mutatós – piros muskátlik virítanak az ablakokban, a falak mentén gondozott virágágyások futnak körbe.

Belépünk a söröző bejáratán, és bent sem kell csalódnunk. Délelőtt tizenegy óra van, éppen csak kinyitottak, de a csapos már tüsténkedik, indulnak az aznapi első rendelések az asztalok felé.

Leülünk mi is, és szépen sorjában előbb egy tízes, majd egy tizenkettes világost rendelünk. Utóbbi egy igencsak karakteres, keményen komlózott ászoksör, s bizony a jobbik fajtából való. Nem okoz csalódást a tizenegy fokos szűretlen sem, bár ha valami apróságot meg lehetne jegyezni, akkor ennek lehetne kicsit vastagabb a teste.

(Ugyanakkor hosszú évek távlatából sem érthető, hogy a korábbi IPA-t és Imperial Pilsnert miért nem főzik. A nyitás utáni időszakban mindkettőt volt alkalmunk kóstolni, fantasztikus pivók voltak, s valamiért mégis véglegesen lekerültek a kínálatból.)

A konyha sem marad el a sörök mögött! Kapunk egy sok zöldséggel, hússal, és metélt tésztával kitömött gőzölgő marhahúslevest, ezután pedig fatányéron érkezik a vasrácson sütött, enyhén csípős grillkolbász. Mellette kistányérban kecskeszarvú paprika, mustár és torma, ahogy illik, a kenyeres kosárban pedig félbarna,- és barna rozskenyér. Hibátlan!

Belestünk a konyhára, és úgy láttuk, nem tréfálnak a szakácsok. Csak egy példa: mindenféle elektromos kütyük helyett itt igazi faszén parázslik és sistereg a grillrács alatt, ezért is lehetett olyan remek a kolbász.

A pubban úgy száz-százhúszan férnek el, ugyanis két emeleti galéria is segíti a térnyerést. Bárszékeken, vagy asztaloknál foglalhatunk helyet. Ha a konyha mellett elhaladunk, az épület másik felében a Pivovar Marina exkluzív éttermébe jutunk, ahol behűtött Moet pezsgővel, hatalmas gyümölcstálakkal várják a kifinomult eleganciát és a francia borokat előnyben részesítő vendégeket.

De mi csak maradjunk a pub részben, a sörök és az ételek itt is kiválóak, és bőven megfizethető árúak, ráadásul itt van a két hatalmas, egyenként kétezer literes csillogó sörfőzőüst – lehet bennük gyönyörködni.

Alig pár száz méterre innen működött Prága első polgári sörfőzdéje, a holešovicei První pražský měšťanský pivovar. Az 1897-ben alapított gyár százegy évet élt meg, 1998-ban sajnos végérvényesen bezárták. Ma üzletek, irodák, egy kávézó és egy bevásárló udvar található a falai között.  A hajdani sörfőzők és sörgyári munkások emlékét csak a sörgyár kéménye őrzi, azonban a Marina Holešovicének köszönhetően – ha kisebb tételben is – de újraindult a sörfőzés a kerületben.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Hagyományos cseh konyha a pubban, az étteremben nemzetközi fogások

Marhahúsleves gazdagon 45.-CZK (Silný hovězí vývar, s masem a zeleninou).

Csípős grillezett kolbász tormával és mustárral 79.-CZK (Pikantní grilovana klobása na grilu s křenem a hořčici).

Hasznos információk

Csoportoknak is ajánlott, mert nagy hely, megfizethető és kiváló minőséget ad. Előtte foglaljunk telefonon, vagy e-mailen.

Megközelítés

Dělnická megálló. Villamos: 1, 12, 14, 25, 54

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu