Sörfőzdék

Pivovar a Restaurace Vojanův dvůr (Sörfőzde és Étterem a Vojan udvarban)

Malá Strana / Hradčany (U Lužického semináře 21.)

Megközelítés

  • H-V: 11.00-20.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-03
Malostranský ležák 12°világos szüretlen65 CZK
Rubínový speciál 13°félbarna65 CZK
Černý havran 12°barna szüretlen65 CZK
Vojanův dvůr Hefe Weisse 11°világos szüretlen65 CZK
Vojanův dvůr Saison 12°világos70 CZK
Сhristmas Cherry Biscuit 11°félbarna70 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 07.

Most érdemes a Pivovar a Restaurace Vojanův dvůrba menni, ha jó, helyben készült sört akarunk inni Prágában.

Őszintén szólva megkönnyebbülés hosszú idő után végre egy olyan prágai sörfőzdéről írni, amelyről bátran állíthatjuk: ide bármikor szívesen visszatérnénk. A sörök nem egyszerűen jók, hanem nagyon jók, nem kell mentegetni őket, vagy fakuló arccal várni, hogy vajon mi is megérezzük-e a nyelv tövén a korty vége felé felbukkanó narancsos, enyhén citrusos ízjegyeket, amiket végül cseppnyi korianderes felhang zár le.

Az ember ezekbe a sörökbe egyszerűen beleharap, mert ünnep minden kortya, nagyon finom és zökkenőmentesen csúszik le a garatban, a habja meg úgy remeg, akár a nagymama hideg spejzba kitett kocsonyája. Az utolsó korty ugyanazt az élményt nyújtja, mint a legelső, nem unják el magukat, nem tompulnak az ízlelőbimbók. És, ha még nem mondtam volna, mindezeket az erényeket egy sima alsó erjesztésű tizenkettes ászok sör, a "Malostranský ležák" tudhatja magáénak.

De persze van más sörük, a 2018-as nyitás óta hat-hét fajtával rukkoltak eddig elő, ám ez nem jelenti azt, hogy a sörözőben ezekből kettő-háromnál több egyszerre csapon lenne. Kóstolási lehetőség sincs – szabadkozik a felszolgáló, és a poharak is szigorúan négydecisek, hiába is kérnénk nagyobbat, netán kisebbet. Itt azzal kell dolgozni, ami van. Na, de ha ilyen söröket csapolnak, békülékeny lesz az ember. Ezúttal történetesen a „Rubinovy speciál” nevű pivójuk elérhető még, remek itóka ez is, a többit meg kóstoljátok meg ti.

A főzdéhez tartozó éttermet egyébként nem véletlenül hívják „Formankának”: valóban fogadóra emlékeztet, kellemes tónusokkal, fa berendezéssel, ahol hamar otthonosan érzi magát az ember. A középkori prágai püspöki székhely 13. századi eredetű épületében járunk, a falaknak, boltíveknek itt tekintélye, súlya van.

Tavasztól őszig jelentős méretű, háromszáz fős kerthelyiséget üzemeltet a Pivovar a Restaurace Vojanův dvůr. Éppúgy, ahogy mi is, bizonyára sok magyar turista elsétált már előtte, amikor a Lužického semináře utcán csatangolt errefelé. Mostantól viszont érdemes már megállni is, és betérni ide.

Azt, hogy a sörfőzést itt komolyan gondolják, jelzi, hogy az udvari bejárattól rögtön jobbra egy külön főzdeházat alakítottak ki, komoly alapterülettel. Pedig telente jóval szűkösebb a  Vojanův dvůr férőhely-kapacitása, így aztán lehetett volna itt akár egy hetven férőhelyes különterem is, de nem, ők a sörfőzés mellett döntöttek. És milyen jól tették.

A változatlan minőségű sörökhöz és a hosszú távon is sikeres működéshez már csak saját, jól felfogott érdekünkből is őszintén sok sikert kívánunk. (Azért megnézzük majd a helyet a főszezonban is, vajon hogyan boldogul a személyzet, a sörcsap és nem utolsósorban a főzde a három-négyszáz napi vendéggel és a hozzájuk tartozó fogyasztással.)

És ha már itt járunk, feltétlenül nézzük meg Prága egyik rejtett csodáját, igazi kincsét, a szomszédban található, és szintén a Lužického semináře utcáról nyíló Vojanovy Sady-t. A magas fallal körülölelt kert a csend, a nyugalom és a béke zöld szigete a Kisoldal nyüzsgő forgatagában, piciny dísztóval, pávákkal, rózsabokrokkal, fákkal, pihenésre kitalált padokkal.

Ha pedig a parkban erőt gyűjtöttünk, egyszerűen sétáljunk le a szemközti Moldva-partra, ami itt egy pici részen olyan szabadon folyik, ahogy a Jóisten megteremtette. Üljünk le a homokos parton valamelyik fűzfa árnyékába, és csodálkozzunk rá, hogy ez is Prága belvárosa.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

A honlapjuk szerint is a Kisoldal első sörfőzdéje. Mármint a legújabb korban persze... Tegyünk vele egy próbát!

Italok

Érdekes módon az itallap valahogy lemaradt a honlapjukról.

Konyha

Klasszikus cseh ételek, modern formában.

Ezúttal nem ajánlunk semmit, az ételek árai ugyanis igencsak borsosak. 11.00-14.00 az olcsóbb napi menüt lehet érdemes megpróbálni.

Hasznos információk

Olvasónk értékes kiegészítése következik: "A park (Vojanovy Sady) és az udvar (Vojanův dvůr) is az egykori prágai püspöki székhely területén található. Ma használatos elnevezését Eduard Vojan (1853-1920) prágai színészről kapta, aki a közelben született. Ez a cseh főváros legrégebbi parkja, eredetileg a karmeliták kolostora mellett hozták létre a 17. században. Jelenlegi állapotában 1954-től látogatható nyilvánosan. Maga a püspöki székhely ennél is jóval korábbi, hiszen a 13. századból már írásos feljegyzés van róla. Érdekesség, hogy a parkban régóta szabadon él néhány páva." Köszönjük!

Megközelítés

A Károly-hídtól csupán néhány perc sétára a Kisoldalon (Malá Strana). Legközelebbi villamos- illetve metrómegálló: "Malostranská". De közel esik hozzá még a "Malostranské náměstí" is.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu