Sörfőzdék

Pivovar Staropramen (Staropramen Sörgyár)

Smíchov (Nádražní 84.)

Megközelítés

  • H-Szo.: 11.00-24.00
  • V: 11.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-10
Staropramen Ležák 12°világos47 CZK
Staropramen černý 12°barna47 CZK
Staropramen nefiltrovaný 12°világos szüretlen47 CZK
Staropramen Granát 12°vörös/ír tipusú49 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Hivatalosan Potrefená Husa Na Verandách névre hallgat a Staropramen sörkombinát utcára nyíló egysége. A gyár 1870-ben felépült épületében találjuk meg ma is.

Hosszú éveken át azért jártunk ide, mert Prágában egyedül itt, a gyár hivatalos sörözőjében lehetett megkóstolni a szenzációs pasztőrizálatlan Staropramen Kroužkovaný-t. Aki egyszer is megízlelte, valószínűleg nem fogja elfelejteni soha. Aztán jött a profiltisztítás, vagy micsoda, és ez a sörritkaság lekerült az itallapról, pedig egy sörgyári sörözőben bőven elfért volna. Csak át kellett volna gurítani néhány hordóval belőle napjában a raktárból csapoldába.  

Ami helyette jött, az már nem ugyanaz. A 2012-es év környékén a gyár picra dobta a Staropramen Nefiltrovanýt, vagyis a szűretlen Starót. Önmagában természetesen nem rossz sör ez sem, csak annak kevés, aki kóstolta és szerette annak idején a kiváló Kroužkovaný-t.

Szerencsére a 2000-es évi jubileumi sört, a Staropramen Granátot továbbra is elérhetjük a sörgyári söröldében, a Granátban pedig egészen biztosan nem csalódunk! Fogyasszuk gazdagon és bátran, minden kortya lélekmelengető. Előtte igyunk meg egy korsóval a tizenegy fokos Staropramenből, azt is viszonylag kevés helyen kapni Prágában.

A sörgyár éttereme egyébként a trendi húszas éveikben járó fiatalokat veszi célba dizájnjával, akik meg is töltik a helyet estéről estére. Itt már nem kocsmáros van, nem régi vágású csapos úr: egyenpólós srác ügyködik a pult mögött, a zavartalan üzletmenetről pedig „étterem-menedzser” gondoskodik. Utóbbi a pincében lévő techno-diszkót ajánlja a szomjazóknak a zárórakor. Ekkora baj szerencsére nincs. Akad még jó söröző nyitva a városban.

Potrefená Husa Na Verandách konyháját sokan dícsérik, rendszeresek a visszajáró vendégek. Az étlap ugyan nem olcsó, de a pénzéért cserébe minőséget kap az ember, ami fontos szempont.

További jó hír, hogy megújúlt a sörgyár látogatóközpontja. Délelőtt tíz és este hat óra között a hét minden napján részleteiben is megismerkedhet a Staropramen történetével, aki kifizeti a kétszáz korona körüli belépőt, amelynek az árában egy pohár sör is benne foglaltatik a program végén. A sört a látogatóközpontban működő, utcáról is becserkészhető sörbárban lehet leinni.  Az angol és a német nyelven kívül oroszul és csehül is hirdetnek csoportvezetést, a napi utolsó csoport délután ötkor indul. A Staropramen Visitor Center bejárata a szomszédos Pivovarská utcában található.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Nemzetközi konyha

Specialitás: Sertéspecsenye, lila káposztával, házi knédlivel (Šťavnatá vepřova pečínka, červeným zelím a domácími knedlíky) 149. - CZK

Megközelítés

„B” (sárga) metróval, az Anděl megállótól, és a 6-os, 12-es, 14-es és 20-as villamosokkal a "Na Knížecí" megállóig

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu