Sörfőzdék

Staroměstský Pivovar U Supa (Óvárosi Sörfőzde A Keselyűhöz)

Staré Město (Celetná 22. )

Megközelítés

  • H-V: 11.30-24.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-10
Sup svétly ležák 12°világos szüretlen69 CZK
Sup polotmavý ležák 12°barna szüretlen79 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Nagyot húzott a nagy múltú, „A Keselyűhöz” címzett söröző: saját sörfőzdét nyitottak helyben, ahová – egyelőre legalábbis – özönlenek a turisták.

Jó negyed órája nézzük már, ahogy a Pivovar U Supába egyre csak tódulnak a vendégek, szűnni nem akaró áradatban. A személyzetnek nagyon észnél kell lennie, hogy se az ajtónál, se pedig a söntésnél ne torlódjanak fel az emberek. Tempós járásban elébük is sietnek a felszolgálók, köszönnek, maguk mellé intik az újonnan érkezőket, és flottul, a társaság létszámához leginkább passzoló (még) szabad asztalhoz kísérik őket. A folyamatot a mindenkinél egy fejjel nyurgább, meglepően fiatal teremfőnök úr felügyeli. Forog körbe a feje, mint valami szélkakas, semmi nem kerüli el a figyelmét.

Helyzet van, na.

Telt ház egy akkora boltozatos teremben, amelynek az egyik végéből a másik végébe el sem lehet látni ülve, csakúgy, ha feltápászkodik az ember. És ez csak az első terem, beljebb van még egy csaknem ugyanekkora. A réz főzőüst a sörfelvételi epicentrumba állítva, úgy, hogy kintről az utcáról és bentről is jól látható legyen. A csillogó berendezés biztos irányt mutat, akár egy világítótorony. Eközben a söntésben egy százhúsz kiló plusszos csapos kezeli a pipákat. Bal keze folyamatosan a csapokon nyugszik, nagyjából vállmagasságban, csak a jobb keze mozog érdemben, amikor egy-egy újabb megtöltendő üres korsóért nyúl. Nyilvánvaló: a közelmúltban megnyílt Staroměstský Pivovar U Supa sikere jelentős.

A hetvenes-nyolcvanas években a magyar turisták által is gyakran látogatott, majd a kilencvenes évektől kezdve az emblematikus helyek közül fokozatosan kiszoruló U Supa teljesen megújult. Alaposan végiggondolták, lépésről lépésre találták ki az új helyet.

Az adottságokkal soha nem volt gond: a Celetná Prága egyik legrégebbi utcája, a hajdani királyi koronázási menet útvonalán fekszik. Az utca egyik vége az Óvárosi-térre fut ki, a másik a Lőportoronnyal zárul. Ha itt nincs turista Prágában, akkor sehol nincs.

Az új arculat hangsúlyos elemévé tették, hogy a sörfőzés helybeni újraélesztésével ez lett a cseh főváros legrégebbi sörfőzdéje. Az U Supa egészen az 1431-es évtől datálja magát, lévén, hogy a Celetná utcának ebben a házában már ekkor is főzde és csapszék működött. Szegény U Medvídků és U Fleků: a maguk 1466-os, illetve 1499-es alapítási dátumuk mostantól már csak a második, illetve harmadik helyre elegendő Prágában… A névválasztás is a helyén van: a Staroměstský Pivovar, illetve angolul az Old Town Brewery egyértelmű üzenet azok számára, akik sört innának az Óvárosban.

Ezek után gyakorlatilag már csak egy jó sörfőzőmestert kellett valahonnan keríteni. Nem is jót, inkább kiválót. Olyat, aki nemzetközileg is elismert, aki több évtizedes, kiváló szakmai múlttal és tapasztalattal rendelkezik. A Pivovar U Supának ennek megfelelően sikerült leszerződtetnie sládeknak azt az Ivan Chramosilt, aki negyvennégy (!) éven át volt az U Fleků sörfőzőmestere, fiatalabb éveiben pedig a Staropramen Sörgyárban dolgozott. Valljuk be, azért ez nem olyan rossz igazolás.

Chramosil úr a „Sup” névre hallgató, tizenkettes szűretlen világosával, illetve szűretlen félbarnájával kedveskedik a betérő vendégek ízlelőbimbóinak és gyomrának. (A félbarnánál egyébként érezni lehet, különösen figyelt rá, hogy ne emlékeztessen a Fleků fekete sörére.)

Maga a beltér is gyönyörű, a késő gótikus, reneszánsz boltívek különösképpen meghozzák a kedvet a sörözéshez. Apróságnak tűnhet ugyan, de nagyon ötletes az itt kapható vajas perec alakja is: a perec klasszikus nyolcas formája nincs befejezve, nem ér össze a tészta, meghagyták „S” alakúra, utalva a sörfőzde névadó madarának kezdőbetűjére.

Mindezek fényében talán érthető, miért is ez a fokozott érdeklődés Pivovar U Supa iránt. A kezdés tehát nagyon meggyőző, kíváncsian várjuk a folytatást.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Italok

Hruškovice (Körtepálinka), 0,4dl: 89.-CZK

Konyha

Cseh ételek

Fekete sörben sült krinolin (Buřty pečené na černém pivu) 182.-CZK

Hasznos információk

Az ételárak nem olcsók, a több fogásos lakomákat megtarthatjuk akár máshol is.

Megközelítés

Gyalogosan az Óvárosban

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu