Sörözők

Restaurace V Podskalí (Étterem Podskalíban)

Nové Město (Podskalská 29.)

Megközelítés

  • H-P.: 10.30-23.00
  • Sz-V.: 11.00-22.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2010-11-07
Kozel světlý 10°világos26 CZK
Radegast Original 12°világos29 CZK
Kozel černé 10°barna26 CZK
Pilsner Urquell 12°világos35 CZK

látogatások:

  • 2010. 11. 07.

Reménytelenül kerestünk ingyenes parkolót az Óvárosban és az Újvárosban, így keveredtünk a vyšehradi vár látótávolságába. Előzőleg komoly feltűnést keltve a Vencel térről behajtottunk egy sétáló utcába, méghozzá egy villamossínen, egy villogó kukásautó mögött... Sínautókázásunk rövid véget ért.

Zsebünkben a prágai városi rendőrség ezer koronáról szóló bírságcédulájával kerestünk vigasztalást, és szabad parkolóhelyet távolabb a belvárostól. A Botanikus kert melletti Benátská utcában végre sikerült lerakni a kocsit, és hamarosan folyadékfelvevő helyre is bukkantunk a szomszédos Podskalská utcában. Restaurace V Podskalí az egység neve.

Ezúttal valóban egy étteremről van szó, de az emberségesebb fajtából. Belépve a söntés fogad, a szokásos törzsasztalokkal, az éttermi jelleg csak a belső nagyobb teremben erősödik némileg. A sörbarátok rögtön jókedvre derülnek, amint rápillantanak az itallapra: huszonegy koronáért akciózzák a tízes Staroprament. Igazi gyógyír lelki sebeinkre! Belsőleg vesszük magunkhoz a medicinát, amely bőségesen, vény nélkül kapható. Mellékhatásokkal csak nagy tételben való alkalmazása esetén kell számolnunk.

(Ám a Staropramen-korszak időközben véget ért, helyette a söntésben lévő szép csaphídon Pilsner, Kozel, Radegast Original és Kocour a választék, illetve egy-egy vendégsör.)

Belecsúszunk a délidőbe, jönnek is a környékbeliek négyesével-ötösével, hogy a napi menüt a Podskalíban fogyasszák el. Nyolcvan koronáért ötfajta ajánlatból lehet választani. A szokásos cseh ételek mellett a méretes fekete fatáblán feltűnik grillezett csirkemell és néhány saláta is.

Mi ezúttal azonban kakukkfüves kacsamellel kényeztetnénk a gyomrunkat, sajnos nincs szerencsénk – elfogyott a csemege. Sebaj, főfogásnak megteszi a Staropramen, desszertként a Becherovka. A magunk részéről ezzel le is tudtuk a déli étkezést. Jól nevelt magyar sörturistaként lassan átadjuk a helyünk. Ugyanis a korgó gyomrú prágaiak időközben teljesen ellepték a helyet, már nincs szabad asztal, szék se nagyon.

Nyaranta a helyhiányon egy kellemes belső terasz is enyhít. Kifelé menet kacérkodunk az üresen álló söntéssel: talán a délutáni szieszta után visszatérhetnénk a tetthelyre.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh-, és nemzetközi konyha

Cseh disznósajt: 100g Světlá tlačenka s cibulí a octem 59,- Kč

Pácolt hermelín sajt: 120g Domácí nakládaný hermelín s beraními rohy a zelným salátem 89,- Kč

Csípős pácolt krinolin: 1ks Pikantní utopenec 59,- Kč

Cseh pirítós: 100g Topinka s pikantní masovou směsí sypaná sýrem 89,- Kč

Rántott kvargli: 3 ks Smažené olomoucké tvarůžky podávané se zelným salátem 79,- Kč

Cseh vadas: 150g Svíčková na smetaně, houskové knedlíky, brusinkový terč 165,- Kč

Cseh marhapörkölt: 200g Hovězí guláš z kližky sypaný cibulí, domácí bramboráčky a houskové knedlíky 165,- Kč

Negyed sült kacsa, knédlivel, párolt káposztával: 1/4 Pečená kachna, červené zelí a bramborové knedlíky 185,- Kč

Megközelítés

A 2-es, 3-mas, 4-es, 5-ös, 7-es, 10-es, 16-os, 17-es és a 21-es villamossal a Palackého námestí megállóig

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu