Sörözők

U Bulínů (Bulinéknál)

Vinohrady (Budečská 2)

Megközelítés

  • H-V: 11.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2014-03-17
Gambrinus světlý 10°világos35 CZK
Pilsner Urquell 12°világos43 CZK

látogatások:

  • 2014. 03. 17.

Régi legendákat rejtő falak, kiváló konyha, kellemes környezet, no és persze remek pilzeni és Gambrinus sör – ez az U Bulínů étterem!

Bár egyre nagyobb divat Prágában is a soksörös, kis főzdék termékeit kínáló kocsmászati objektumokat célba venni, egy idő után az ember azért csak megkíván egy tisztességes pilzenit és keres magának egy hagyományos cseh vendéglőt. Ilyen hely az U Bulínů, a Náměstí mírutól mindössze két perc sétára a Francouská és a Budečská utcák találkozásánál.

Elegáns belső tér, igényes, de cseppet sem hivalkodó kialakítás, kedves felszolgálók fogadják az ide betérő vendéget. Mi jó szokásunk szerint a sörcsappal szembeni asztalhoz ülünk le, hogy ne maradjunk le semmiről. A személyzet profin teszi a dolgát, a dús habú Prazdroj egy perc múlva már az asztalunkon virít. Párás korsó, kemény hab előttünk, majd a pilzeni sör jellegzetes, mély és gazdag keserűsége a szánkban. Pontosan erre vágytunk!

Éppen ebédidő van, s bár szombaton tértünk be, napi ajánlat most is kapható, teljesen korrekt áron.

Egy huszonkilenc koronás frankfurti levessel kezdünk, hogy kedveskedjünk kicsit az előző estétől igencsak elgyötört gyomrunknak. Csészében hozzák a gőzölgő levest, az íze fenséges, barna rozs kenyeret törünk hozzá- és természetesen rendelünk egy újabb pilzenit.

Kint szépen süt a nap, és hétvége van, ilyenkor a prágaiak is szívesen mozdulnak ki otthonról. Egy gyerekfelügyelettel megbízott, babakocsit toló apuka az ajtóhoz kéri ki a sörét, és a vendéglő előtt állva issza meg, de itt ebből senki nem csinál problémát. Az apuka megköszöni, fizet, majd tovább áll, nem kizárt, hogy a szombat délelőtti sétáltatás közben tart még majd néhány hasonló pihenőt.

Közben a frankfurti leves elfogyott, nagyon jól esett, de valami tartalmasabbra is szükségünk van, hogy végképp megbéküljön háborgó bendőnk.

A napi ajánlat főfogásai között roston sütött, rozmaringos sertés steak mutatkozik, ami mellé – Csehországban ritkaságnak számító - hagymás tört krumplit ajánl a szakács. Nosza, rajta, hadd jöjjön! Elég nehezen tudjuk kikérni, mert intenzív szájnedv-termelődésünk kezdődik már steak gondolatára is, de csak elmagyarázzuk valahogy a pincérnek, mit is szeretnénk.

Majdnem negyed órát várunk a második fogásra, de ez egy egyfelől jó jel, hogy frissen, a rostlapról forrón levéve szolgálják fel a húst, másfelől pedig tökéletes alkalom egy újabb pilzeni és egy kis Becherovka bevitelére.

A hús szenzációs, pecsenyeszafttal locsolták meg, a törtburgonya formázva került a tányérra, így az étel nem csakhogy jó, de roppant mutatós is.

Természetesen az étkezés lezárásaként újra sört rendelünk.

Az étterem közepe táján vitrinben foglalnak helyet az 1998-as átalakításkor fellelt századfordulós antik tárgyak: lábosok, evőeszközök, fotók és képeslapok. Állítólag egy régi öntött vas lábost is találtak a falban, amelynek fedelét megemelve csodás módon egy adag frissen gőzölgő, gombócos vadasmarha került elő. Ha valóban így történt, akkor ez utóbbi különösen figyelemre méltó lelet, tekintve, hogy az étel a megelőző mintegy nyolcvan évet a falban feledve töltötte. Azt, hogy az U Bulínů legendája igaz-e, vagy sem, nem tisztünk eldönteni, mindenesetre a mai konyha kiváló, és Prágában járva mi magunk is sok csodát láttunk már az elmúlt évek során.

Az Bulínůt mindezek után jó szívvel ajánljuk azoknak, akik egy kellemes pilzenis éttermet fedeznének fel Prágában, kiváló konyhával és remek csapolt sörrel. A kerthelyiségnek és az itt kialakított játszósaroknak pedig a családosok vehetik jó hasznát.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh- és nemzetközi konyha

Sztrapacska, brindzával és sült szalonnával (Strapačky s brynzou a restovanou anglickou slaninou) 169.- CZK

Negyed sült kacsa, knédlivel és párolt káposztával (Pečená kachna, červené zelí, bramborové či houskové knedlíky [dle vlastního výběru]) 199.-CZK

Megközelítés

Zöld (A) metró: Náměstí míru megálló

Villamos: 4-es, 22-es villamos, Jana Masaryka megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu