Sörfőzdék

Libocký Pivovar (Liboci Sörfőzde)

Liboc (Evropská 209.)

Megközelítés

  • H-Sz: 11.00-23.00
  • V: 11.00-22.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-09
Šárka 11°világos33 CZK
Ctirad 12°világos42 CZK
Černý Pátek 13°barna44 CZK
Šebestián 13°világos szüretlen42 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Négy fajta helyben főzött sörrel várja vendégeit a 25-ös villamos végállomásánál a Libocký Pivovar.

Liboc kerület eddig sem volt teljesen ismeretlen a gyakorlott Prága-járók számára. A húszas és huszonhatos villamos végállomásánál „Hostinec nád Šárkou” néven kellemes vendéglő működött hosszú éveken át, amely tavaly ősszel kibővült egy minisörfőzdével is, így a vendéglő régi neve mellé felvette a Libocký Pivovar elnevezést is.

Négyfajta pivót főznek Prága legfiatalabb sörfőzdéjében. Az alapsör egy tizenegy fokos láger, a közeli - és varázslatosan szép - természetvédelmi területről elnevezett „Šárka”. Kapható továbbá a tizenkét fokos „Ctirad” nevű világos, a Fekete Péntekre elkeresztelt tizenhárom fokos „Černý Pátek” barna sör, valamint a „Šebestián” névre hallgató tizenhárom fokos szűretlen búzasör. A saját sörök mellett ugyancsak csapon tartják a közép-csehországi Vysoký Chlumecben főzött, jóféle „Vévoda” sört. Olykor szerepel a kínálatban egy ugyancsak itt készülő, félbarna ászoksör is, a „Baštýř”, ezzel azonban mi nem találkoztunk.

Egy minisörfőzde esetében az újdonságok iránt érdeklődő sörtúrázó természetesen a helyi sörökre koncentrál, így tettünk mi is. Egyszeri kóstolás után azt mondanánk, hogy a Libocký Pivovar két gyengébb alapsöre akár ki is hagyható, nem okoztak semmilyen különösebb meglepetést, tompának és erősen vizesnek tűntek. A szerencseszám itt a tizenhármas, mert a tizenhárom fokos Fekete Péntek, illetve a szintén tizenhármas Šebestián már jóval kellemesebb élményt nyújtott. Tudhattuk volna akár ezt előre is, hiszen körbepillantva láttuk, hogy a törzsvendégek döntő része is ez utóbbiakat kortyolta, esetleg dacosan csak azért is a más városból igazolt Vévodát választotta.

Az árakra nem lehet panasz, a korsó sörért – típustól függetlenül – huszonnyolc koronát kérnek, egy pohár sör pedig tizenhét koronába kerül.

A két fogásos napi menü száz korona körül van, de természetesen étlapról is választhatunk. Annyit azért ezzel kapcsolatban nem árt megjegyezni, hogy bár a Hostinec nád Šárkou vendéglő örvendetesen megújult, a szakács valószínűleg a régi maradt. Olyan elképesztő mennyiségű köménymaggal, mint amennyit a mostani frankfurti levesünkben kaptunk, korábban is csak itt találkoztunk, akkor egy gulyásleves alján tűnt fel az egy maréknyi fűszer.

Mindezek ellenére is ajánljuk a Libocký Pivovart azoknak, akik Prága egyik nyugodtabb, turistáktól mentes, csendes kerületének sörére kíváncsiak, vagy kirándulnának egyet a szomszédos Divoka Šárkán, és a hegy alatt megbúvó, patakkal átszelt csodaszép völgyben. Ott is van kocsma, a strandbüfé májustól nyitva, Krušovicét csapolnak, a völgy végében pedig szombaton és vasárnaponként a Leányugrató vendéglő, vagyis „ Hostinec Dívčí Skok” várja a betérőket, Svijany sörrel és házi áfonyalikőrrel.

Ha pedig megjártuk a völgyet, visszafelé a többi túrázóhoz hasonlóan térjünk be még egy kicsit repetázni a Libocký Pivovarba, és igyunk meg egy korsó barna sört a műszakját imént leadó villamosvezetővel, a vízvezeték szerelővel, és a környékbeli nyugdíjas urakkal.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh-, és nemzetközi konyha

Disznósajt (Světlá tlačenka) - 79. CZK

Liboci pácolt hermelín sajt (Libocký hermelín) - 89.

Barna sörös krinolin (Buřty na černém pivu) - 119. CZK

Rántott hermelyn sajt, burgonyával és áfonyával (Smažený hermelín s brambory a brusinkymi) 116. CZK

Pácolt sült sertésoldalas fokhagyma mártással (Marinovaná vepřová žebra s domácím česnekovým dipem) - 215. CZK

Füstölt, egészben sült csülök mézzel és barna sörrel készítve (Pečené uzené vepřové koleno na medu a černém pivu) - 360. CZK

Megközelítés

Villamos: 20, 26-os, "Divoka Šárka" végállomás

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu