Sörfőzdék

Pivovar Lužiny (Lužiny Sörfőzde)

Lužiny (Archeologická 1.)

Megközelítés

  • H-Sz: 11.00-23.00
  • V: 11.00-22.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-10
Lužiny světlý ležák 11°világos szüretlen37 CZK
Lužiny Jantarový ležák 12°világos szüretlen39 CZK
Lužiny Polotmavý speciál 13°félbarna39 CZK
Beerstriker 15°világos szüretlen39 CZK
Živa 13°világos szüretlen39 CZK
Světlý LU-Ale 14°világos szüretlen54 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Modern, bevásárlóközpontban működő sörfőzde lepi meg a prágai sörturistát a Lužiny metróállomás tövében.

Kényelmes dolgunk van, hiszen csupán a sárga metróvonalra kell rácsatlakoznunk valamelyik állomáson, és a metró gyakorlatilag házhoz visz a sörfőzdéhez.

Az OC bevásárlóközpont több szintjén is rátalálhatunk a főzde egy-egy részlegére. Méretes az épület, kicsit keresgélni kell. A rozsdamentes csapolótartályok feltűnése jelzi, ha jól navigálunk.

A Pivovar Lužiny még gyermek-, sőt babakorú, hiszen 2013-ban alapították. Viszont évi kettőezer-ötszáz hektoliter a kapacitása alapjáraton, ezzel gondoskodik róla, hogy a környékbeliek ne maradjanak szomjan. S mivel a városrész – Prága tizenharmadik kerülete - meglehetősen sűrűn lakott, lakótelepes környék (a sörfőzde dizájnja is erre utal), a megfelelő kereslet biztosítottnak tűnik.

A Pivovar Lužiny összes söre szűretlen és pasztörizálatlan, sem tartósítószert, sem habstabilizátort nem tartalmaz. Ami pedig legalább ilyen fontos: a végeredmény is meggyőző! Az év során négy állandó pivót készítenek, de időszakosan kínálnak felső erjesztésű söröket is, belga típusút, vagy éppen búzasört. A Doga nevű cseh rockzenekarnak pedig „Beerstriker” néven külön sört főznek, ami szintén szerepel a sörlapon.

Az étlapon minden megtalálható, ami jó kedvre deríti a gyomrot. Kifejezetten sörözéshez ajánlott hideg- és meleg ételek, cseh klasszikusok, frissen sültek, tészták, halak, vegetáriánus ételek, saláták, desszertek, és van külön gyermekmenü is. Ha valaki nagyétkű, az XXL-ajánlatot tanulmányozza át alaposabban. Egy barna sörrel készült, lassan sütött marhapofa hagymával és sztrapacskával kedvet hozhat a falatozáshoz.

Az étel és ital árak a földön járnak, a központtól való távolság jótékony hatása ebben is tetten érhető. Érdekesség, hogy a napi menü délelőtt fél tizenegytől egészen délután négy óráig kérhető.

Praktikus módon az étterem-, illetve a sörbár részben is találhatók hűtők, így egy literes, PET-palackos kiszerelésben is magunkhoz szólíthatjuk a kiszemelt sert. Sörboltok, viszonteladók pedig akár ötvenliteres hordókban is hozzájuthatnak az itt készülő pivókhoz.

Előzetes bejelentkezés esetén a sörfőzde minden zegzugát megmutatják, a nagyközönség előtt rejtve maradó részeket is. Legfeljebb tíz fős csoportokat várnak a kóstolással egybekötött főzde látogatásra. A túra száz koronás díja reális, különösen ha figyelembe vesszük, hogy zárásként egy Pivovar Lužiny logós poharat is kapunk ajándékba.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh- és nemzetközi fogások

Barna sörrel készült, lassan sült marhapofa, sztrapacskával, hagymával, zöldségekkel. (Hovězí líčka pomalu pečená na černém Lužinském pivu s kořenovou zeleninou a cibulí, strapačky) 155.-CZK

Megközelítés

Sárga (B-jelzésű) metró, Lužiny megálló.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu