Sörfőzdék

Pivovar Národní (Nemzeti Sörfőzde)

Staré Město (Národní 8. )

Megközelítés

  • H-V: 11.00-23.30
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-09
Czech Lion 11°világos46 CZK
Czech Lion nefiltrovaný ležák 11°világos szüretlen46 CZK
Czech Lion polotmavý ležák 13°félbarna49 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 03.

Figyelemre méltó sörfőzde nyílt meg Prága központjában, a Národní sugárúton, a Nemzeti Színház szomszédságában. Jó sörök, jó konyha, kellemes kialakítás.

Szerencsére nem lett igazuk azoknak, akik azt jósolták, hogy a cseh főváros kereslete nem bír el húsz, helyben működő sörfőzdénél többet. Ha a kísérleti- és az agrártudományi egyetemen működő főzdéket, valamint a bérfőzőket nem számítjuk, akkor is már huszonhét állandó sörbölcsőt tud felmutatni a száz tornyú város. (Sőt, további három-négy pivovar megnyitásának előkészületei jelenleg is zajlanak.)

A Pivovar Národníért ráadásul nem kell a város külső kerületeibe kalandtúrát tenni. Olyan helyen működik ugyanis, amelynek környékén szinte mindenki megfordul egy-egy prágai városlátogatás alkalmával. A Nemzeti sugárút, vagyis a Národní 8. szám alatt keressük, közel a Moldva partjához.

Belépve nyomban a söntés üdvözli a látogatót. A személyzet tagjai közül hárman-négyen is sürögnek-forognak a környékén, gazdagon buzog az árpalé a csapokból, a felszolgálók libbennek az asztalok között. Nyolcvan-száz ember fér el az ízlésesen kialakított belső helyiségben. Jó látni, hogy az összes vendég elégedetten mosolyog. Tovább menve a főzőüstök előtt haladunk el: két szerencsés férfiembernek éppen az üstökkel szembeni asztalnál jutott még szabad hely. A külvilágról megfeledkezve, őszinte csodálattal bámulják a csillogó szerkezetet.

Ha jó az idő, akkor viszont a belső udvarban lévő nagy kerthelyiségbe üljünk ki. Száz-százötven férőhelyes, csendes és nyugodt szabadtéri részről beszélünk, és egy ekkora madárfüttyös ivótér bizony nagy kincs Prága belvárosában.

Ezek után jöhetnek most már a sörök!

Czech Lion, vagyis Cseh Oroszlán névre hallgat az itt készülő pivó. Háromfajtát kínálnak. Tizenegy Balling-fokos sima világost, tizenegyes szűretlen világost, és egy tizenhárom fokos félbarnát. Mi a sima világossal kezdtünk, és jó időre le is ragadtunk ennél a fajtánál. Végre egy hiánypótló prágai főzet. A szó nemes értelmében vett, tisztességes és korrekt ivósör, az asztaltársaságok barátja. Nem állunk fejre tőle a második korsó után, mégis itatja magát, akár egy egész délutánt eltölthetünk vele, nem dönt le a lábról. Jöttek is a karikák, egymás után, szépen sorjában. A szűretlen világos és a félbarna is megállja a helyét, de mi maradtunk végül az első választásnál.

A sörök egyébként a harmincas éveiben járó Jaroslav Košťák főzőmester munkáját dicsérik, aki többek között a pilseni, a svijany és průhonicei gyárakban sajátította el a szakma fortélyait.

A Pivovar Národníban az állandó étlap főként cseh finomságokkal kényeztet, az utopenectől és a sörben sült krinolintól elkezdve a sörpörköltön, sült csülkön át, egészen a kacsacombig és a cseh vadasmarháig. Mi legközelebb egy sült csülökhöz kerültünk, amit a mellettünk helyet foglaló csinos kanadai lány rendelt. A karcsú és jó kedélyű leányzó simán megbirkózott az egy kilós porcióval, nem ijedt meg a zsírosabb cupákoktól sem, pedig elmondása szerint életében most látott és evett először ilyesmit.

Összességében elmondható, hogy ha nem csorbul a minőség a jövőben sem, a prágai sörtúrázók újabb, stabil célpontjává válhat a Nemzeti Sörfőzde, annál is inkább, hiszen olyan, mint egy takarékszövetkezet: útba esik jövet-menet.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh finomságok

Národní svíčková na smetaně (Marhavadas - Nemzeti módra) 189.-CZK

Megközelítés

Villamos: 2-es, 9-es, 17-es, 18-as, és 22-es villamossal a Národní divadlo megállótól

Metro: "B" (sárga) vonal: Národní třída megálló

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu