Sörözők

Pinta pivní steakhouse (Pintes Sörsztékház)

Nagyobb térképre váltás

Holešovice (Argentinská 18.)

Megközelítés

  • H-Cs: 11.30-23.00
  • P-Sz: 11.30-24.00
  • V: Zárva!

látogatások:

  • 2013. 10. 18.

Tizennégyféle csapolt sörrel csábít a Pinta pivní steakhouse Holešovicében. Lottónyertesek egyenek ugyanitt közepesen átsült argentin bélszínt, a többiek pedig kóstoljanak meg inkább még néhány sört.

A közelmúltban mutattuk be Holešovice legújabb gyöngyszemét, a Marina Sörfőzdét, és ha már arra jártunk, kicsit körülnéztünk a környéken. Azt túlzás volna állítani, hogy minden sarkon egy kihagyhatatlan prágai söröző bújik meg errefelé, de azért itt is találni érdekességeket. Ilyen hely a Pivovar Marina Holešovicétől nagyjából öt perc sétára lévő Pinta pivní steakhouse az Argentinská 18. szám alatt.  Ez Holešovice „alsó” része, turisták leginkább az errefelé található hostelek okán fordulnak meg a környéken.

A Pinta pivní steakhouse elsősorban a sörei miatt figyelemre méltó egység. Nem kevesebb, mint tizennégy fajta vidéki cseh sört csapolnak ugyanis. Látogatásunk idején egyebek között a Platán sörgyár tizennégy fokos Perlája, a Pivovar Černa Hora ugyancsak tizennégyes, méz hozzáadásával készülő remek Kvasarja, és tizenkettes Velen búzasöre, vagy éppen a Vysoký Chlumecben főzött tizenkettes félbarna Merlin szerepelt a kínálatban. Az éppen csapon lévő alapsörök közül kettőt választottunk: a mindig megbízhatóan teljesítő Rychtař tizenkettes világosát, és a Jihlavában készülő tizenegyes, szűretlen Ježek-et (Sündisznó), és elégedetten állapítottuk meg, hogy ezúttal is hozták a formájukat.

A külföldi söröket a Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő skót Brew Dog képviselte – a készlet erejéig, ami a sör minőségét ismerve, nem tarthatott túl sokáig.

Ehetünk is a Pintában, az étlap nem szűkölködik a finom fogásokban. Klasszikus cseh fokhagymalevessel indítanak, aztán hideg sörfalatokat kínálnak. A meleg előételek közül a házi tócsni és a csípős, barna sörben készült „špekáček” (magas hústartalmú, minőségi virsli-féleség) szúr szemet elsőre.

És persze ejtsünk szót a névadókról is, vagyis a különböző sztékekről. Csirke-, tyúk-, kacsa-, norvég lazac-, sertéstarja-, sőt, antilop (!) sütve. Ezután pedig következnek a fajsúlyosabb bélszínek. Fajsúlyosak, mind a porciót (háromszáz-négyszáz gramm) mind pedig az áraikat illetően. Egy harmincdekás, klasszikus argentin bélszín árából tisztességesen el lehetne sörözni csaknem egy teljes napot Prágában, ezt jobb is mindjárt ehelyütt tisztázni. Ám úgy látszik, az idejárók számára ez nem jelent problémát, mert szinte mindenki előtt valamilyen nagy marhahús díszeleg a tányéron. Amikor meglátogattuk az egységet a konyha szinte alig adott ki mást, mint bélszínt. Hiába, a helyiek úgy látszik, tudják, miért járnak ide.  És persze mi is tudjuk: mi a sörök miatt.

A sörökkel egyébként az utcaszinten lévő mintegy negyvenfős helyiségen kívül a lenti pincerészben is megismerkedhetünk. Egy különtermet pedig a rendezvények számára tartanak fent.

A délutáni műszakban lévő pincérlány kedvessége, mondjuk talán így: kissé halovány és megkopott, de többen egybehangzóan állítják, hogy ez általában nincs így. Nekünk mindenesetre a népszerű egykori német tévésorozat, a „Fekete erdő klinika” jéghideg Hildegard főnővérét juttatja eszünkbe. Gyanúsan méregeti kopottas hátizsákunkat, tán azt, hiszi, fizetés nélkül óhajtunk távozni. De sebaj, a sörök ellen nem lehet kifogás, és itt ez a legfontosabb szempont.  A jó hangulatról pedig itt és ehelyütt magunknak kell gondoskodni, újabb kör sörök kikérésével és kóstolgatásával

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó
  • Egy üres korsó

Konyha

Cseh-, és nemzetközi ételek

Házi tócsni (Domácí bramboráčky) 53.-CZK

Csípős bébikrinolin barna sörön sütve (Pikantní špekáček na černém pivu) 49.-CZK

Grillezett sertéstarja (Vepřová krkovička) 145.-CZK

Argentin bélszín(Biftek ze svíčkové) 540.-CZK

Hasznos információk

Vasárnap zárva!

Megközelítés

Dělnická megálló, villamos: 6, 12, ill. az éjszakai 94-es járat.

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu