Sörözők

Pivovarská Nalévárna v Soukenické (Sörgyári Kimérde a Soukenickában)

Nové Město (Soukenická 17. )

Megközelítés

  • H-V: 14.00-23.00
csapolt sörfajtakorsó (0,5)
Egyéb információk2020-02-03
Hostomické Fabián (Světlé výčepní ) 10°világos szüretlen31 CZK
Fabián Světlý ležák 12°világos szüretlen33 CZK

látogatások:

  • 2020. 02. 10.

Hospoda → hospůdka → nalévárna – a cseh kocsmaműfajtan besorolása szerint az egyik legalsóbb kategóriájú ivóban tettünk látogatást Prága belvárosának egy alig ismert részén.

A „nalévárna” szó magyarra fordítva leginkább talán kimérdét jelent. Érdekes, mert korábban soha nem találkoztunk még vele. Amikor az ember már azt hinné, hogy közép-, vagy legalábbis önálló szintű felhasználó a cseh kocsmavilágban, akkor erre tessék, váratlanul, szinte a semmiből szembejön egy ilyen nalévárna… Ráadásul a fővárosban, Prágában!

Azt persze eddig is tudtuk, hogy egy igazi cseh hospodában (vendéglő) mindig kaphatók jófajta meleg ételek, és egy valamire való hospůdkában (kisvendéglő) is vannak minimum sörkorcsolyák. Ám a nalévárna eredetileg és műfaját tekintve roppant következetes, ha úgy tetszik végletekig letisztult: általában itt nincs mit enni, előzékenyen hagyják, hogy a vendég kizárólag a folyékony tápanyagforrások bevitelére koncentrálhasson – ezt tudjuk meg legalábbis tanult kollégánktól, Huszitól.

Kocsma, étel nélkül? A cseheknél? Hmmm… Szép és bátor vállalkozás. Szerencsére a Pivovarská Nalévárna ennél azért megengedőbb: töpörtyűkrémet, hermelínt és utopenecet haraphat a sör népe, ha megéhezik.

Akárhogy is, derék öntöde ez a Pivovarská Nalévárna! Bölcs előrelátással a műszak végeztével villamossal járnak haza törzsvendégei. A legmegindítóbb beszélgetések zárás előtt nagyjából fél órával kezdődnek a pultnál, amikor még mindenki igyekszik betárazni néhány utolsó (poslední) sört, mielőtt bekövetkezik a napi elkerülhetetlen. Tisztes helytállásként értékelhető, hogy első járású turistaként nekünk is sikerül háromnegyed tizenegykor még egy pivót vételezni. De hol vagyunk azokhoz a felkészült stamgastokhoz képest, akik a csapos úr jóindulatát ma is elnyerve két-három poslední sörrel telepednek vissza az asztalaikhoz?! Sehol.

Ez a kiskocsma tulajdonképpen a szűkebb belvárosban van, de aki úgy képzeli, hogy az ajtaja elől még látja az Óvárosi-teret, vagy legalábbis a Týn-templom tornyainak csúcsát, annak másik helyet kell keresnie. Az Óváros felől idetartva a turistazsivaj a Dlouha utca végéhez közelítve kellemesen tompul, majd hamarosan teljesen megszűnik. A szemközi Soukenická utcába betérve pedig már hétköznap este csak a cipőnk tompa kopogása hallatszik a prágai macskaköveken.

Mégis garantáltan jól jár, aki útba ejti ezt a kis kitérőt, hiszen az apró, Prágától dél-nyugati irányban ötven kilométerre fekvő Pivovar Hostomice sörgyár remek pivóit kóstolhatja kiskocsmai környezetben. Ráadásul a törzsvendégek értő és támogató tekintetétől övezve.

A pragaisorozok.hu értékelése

  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy teli korsó
  • Egy üres korsó

Klasszikus cseh kiskocsma, ritka és jó vidéki sörrel.

Italok

Tömények

Konyha

Csak hideg sörkorcsolyák kaphatók

Škvarková pomazánka (töpörtyűkrém): 45. - CZK

Nakládaný hermelín (pácolt cseh hermelín sajt) 75. - CZK

Utopenec (cseh pácolt krinolin) 45. - CZK

Hasznos információk

Az éles szeműek bizonyára észrevették, hogy ez a kocsma az egykori Výčep Soukenická helyén működik. A jó hír az, hogy semmivel sem rosszabb nála. Sőt, a sör még jobb is! Ne feledkezzünk meg ugyanakkor a nyitva tartásról: minden nap délután kettőkor kezdődik a csapolás!

Megközelítés

Legközelebbi villamosmegálló: Dlouhá třída

Legközelebbi metróállomás: Náměstí Republiky

Ezúton is köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a prágai sörtúrák és a honlap elkészítése során segítségünkre voltak.

Kontakt: info.kukac.pragaisorozok.pont.hu